Vuoden 2021 Yhteisvastuukeräys pureutuu ikäihmisten taloudelliseen ahdinkoon

Vuoden 2021 Yhteisvastuukeräyksen tuotolla autetaan taloudellisissa vaikeuksissa olevia ikäihmisiä niin Suomessa kuin kehittyvien maiden kriisialueilla. Hämeenkyrön seurakunnan osuudella keräystuotosta seurakunnan diakoniatyö tukee hämeenkyröläisiä vanhusten ystäväpalvelussa toimivia vapaaehtoisia yhteistyössä Rönsy ry:n kanssa. Keräys käynnistyy 7.2.2021, osallistu ja tee hyvää!

Kuvassa yhteisvastuukeräyksen tiedot sekä huolestunut vanhus.

Yhteisvastuu on vanhusten puolella!

Vähävaraiset vanhukset ovat usein tilanteessa, jossa vaikeudet kasaantuvat. Köyhyys aiheuttaa helposti terveydellisiä ongelmia, sosiaalista eristäytymistä, yksinäisyyttä ja digisyrjäytymistä.

Eläkeiän köyhyyden merkittäviä tekijöitä voivat olla työelämän ulkopuolelle jääminen, kotiäitiys, työkyvyttömyys, pitkäaikaistyöttömyys, pienipalkkaisuus, sairaudet – tai näiden kaikkien yhdistelmä. Listalle kuuluvat myös kallis asuminen, peritty huono-osaisuus, mielenterveyden ongelmat sekä monet yllättävät tekijät.

Suomessa vanhusten köyhyys näyttäytyy eri tavoin eri puolilla maata. Myös puuttumiskeinot ilmiöön ovat monimuotoisia. 40 prosenttia eläkeläisistämme saa eläkettä alle 1 250 euroa kuukaudessa. Karua on, että suurin yksittäinen seurakuntien ruoka-avun asiakasryhmä on vähävaraiset vanhukset.

Kunkin seurakunnan keräystuotosta 20 prosenttia jää käytettäväksi ikäihmisten ahdingon helpottamiseen oman seurakunnan alueella.

Kuvassa miespuoleinen vanhus

Mikä on Yhteisvastuu?

Yhteisvastuu on lähimmäisenrakkauden kansanliike ja evankelis-luterilaisen kirkon vuosittainen suurkeräys, joka auttaa hädänalaisia syntyperään, uskontoon tai poliittiseen vakaumukseen katsomatta Suomessa ja kehitysmaisssa.

60% keräyksen tuotosta ohjataan vuosittain Kirkon Ulkomaanavun välityksellä katastrofiapuun, 20 % Kirkon diakoniarahaston kautta myönnettävään taloudelliseen apuun suomalaisille ja 20% oman seurakunnan, eli meillä Hämeenkyrön seurakunnan, avustustyöhön.

Yhteisvastuukeräykseen osallistuvat kaikki Suomen ev.-lut. seurakunnat. Keräyksen suojelijana on tasavallan presidentti Sauli Niinistö.

diakoniatyöntekijä, lähetyssihteeri
Yrjö-Koskisentie 6

Teen diakoniatyötä eri ikäisten parissa, ja lisäksi työhöni kuuluu lähetykseen ja kansainvälisyyteen liittyviä asioita. Toivon, että minuun on helppo ottaa yhteyttä kaikenlaisissa asioissa.

Olen Espoosta Hämeenkyrön maaseudulle kulkeutunut kolmen lapsen äiti.

Innostun elämän eri sävyistä ja erilaisista ihmisistä. Vapaa-ajallani rapsuttelen kissoja ja lampaita.

Miten voin osallistua oman seurakunnan keräyskohteeseen suoraan?

Voit osallistua koko kevään ajan keräykseen maksamalla haluamasi summan lahjoitustilille. Käyttämällä alla olevaa punaista yhteisvastuu-kuvaketta lahjoituksesi ohjautuu suoraan oman seurakunnan keräystuottoon.