Avioliitto

Jumalan siunauksen varassa

Kaiken se kestää, kaikessa uskoo, kaikessa toivoo. Rakkaus ei koskaan katoa. Niin pysyvät nämä kolme: usko, toivo ja rakkaus. Mutta suurin niistä on rakkaus. (1. Kor. 13: 7-8,13)

Kristillisen uskon mukaan avioliitto on Jumalan asettama. Rakkaus ja huolenpito toisesta ihmisestä ovat elämän suurimpia lahjoja. Avioliiton solmiminen merkitsee liittymistä ja sitoutumista rakastamiseen ja toiseen ihmiseen. Alttarilla lausutut Tahdon -sanat ovat koskettavimpia rakkaudentunnustuksia, mitä voi omalle rakkaalleen antaa.

Kirkollinen vihkiminen eroaa siviilivihkimisestä siinä, että aviopuolisot saavat siinä kallisarvoisen häälahjan varjelemaan yhteistä elämän tietä: Jumalan siunauksen. Siunaus merkitsee Jumalan läsnäoloa avioliiton hyvinä ja pahoina päivinä. Siunaus on toivoa siitä, että vaikka mitä tahansa tulee eteen, siitä voidaan yhdessä selvitä ja on olemassa Taivaan Isä, joka meitä johdattaa. Tuore hääpari ei kulje elämän tietä vain kahdestaan, vaan kolmistaan yhdessä Jumalan kanssa. Vihkimisessä rukoillaan puolisoiden puolesta hyvän Jumalan johdatusta ja rakkauden lahjaa. Vihkiminen on myös yhteiskunnan säätämä oikeudellinen tapahtuma, jota säätelee lainsäädäntö. 

Lue lisää sivun oikeasta laidasta ja alempaa tältä sivulta löytyvistä artikkeleista.

"Kirkkohäät" ei tarkoita että vieraita pitää olla 100 henkeä paikalla!

Vihkiminen toimitetaan useimmiten Hämeenkyrön kirkossa. Vihkiä voidaan myös jossain toisessa seurakunnan tilassa, esimerkiksi Isopappilassa, hääparin kotona tai muussa kirkoherranviraston kanssa etukäteen sovittavassa paikassa, esimerkiksi kotipihassa tai järven rannalla! 

Vihkitilaisuus kirkossa ei tarkoita sitä, että kirkko on oltava täynnä väkeä, vaan kaunis ja lämminhenkinen vihkitilaisuus on myös sellainen, jossa alttarin äärellä on pappi, hääpari ja kaksi todistajaa - muuta ei vihkimiseen tarvita, kaikki muu on hääparin itse haluamaa, mutta ei välttämätöntä!

Ennen vihkitoimitusta käydään papin kanssa vihkikeskustelu ja mahdollinen tarvittava vihkiharjoitus. Keskustelussa käydään läpi vihkikaava ja sen vaihtoehdoista ja käytännön seikoista. Lisäksi keskustellaan avioliitosta ja hääparin yhteisestä elämästä. Halutessaan hääpari voi sopia erikseen kanttorin kanssa vihkitilaisuuden musiikista, mutta jos parilla on selkeät toiveet olemassa jo papin tapaamisessa, välittää pappi kanttorille hääparin toiveet. 

Yllätyshäät! - ei turhaa etukäteishössötystä!

Mitä jos yllättäisitte kastejuhlaväen sillä, että kesken kotikasteen lapsen vanhemmat astuvatkin yhdessä papin eteen ja lausuvat toisilleen Tahdon -sanat. Ei uuvuttavia etukäteisjärjestelyitä, vieraiden tarjoilut menevät kastekahveilla läpi, ei hössötystä eikä stressiä. Hääpukuun ei tarvitse kuluttaa rahaa vaan hieno juhlamekko käy nyt hääpuvusta. Kastetoimituksen yhteydessä on mahdollista myös siis vihkiä lapsen vanhemmat kätevästi ja ilman väsyttäviä hääjärjestelyitä. Asia voidaan pitää kastejuhlaväeltä salassa jolloin se on iloinen yllätys tai vihkiminen voidaan kertoa heille etukäteen jolloin juhlapäivästä tulee kaksikertaisesti juhlallinen!

Moni on päättänyt yllättää tupaantuliaisväen sillä, että uuteen kotiin saapuvat vieraat löytävätkin itsensä pian alkavasta vihkitoimituksesta - kodissa on valmiina pappi ja hääpari! Tuparien yhteyteen sopii rento ja mutkaton vihkiminen ja samalla pappi voi toimittaa lyhyesti kodin siunaamisen. Kodin siunaaminen voidaan yhdistää myös kastetoimitukseen. 

Miten järjestän vihkimisen?

Aluksi yhteydenotto seurakuntaan

Tärkeintä on ensin varata haluamaanne vihkimisen päivämäärään pappi ja mahdollinen seurakunnan tila, jossa vihkiminen toimitetaan. Mikäli vihkiminen suoritetaan jossain muussa juhlatilassa, kannattaa tämä tila varata heti kun pappi on varattuna. Jos vihkiminen suoritetaan hääparin omassa kodissa tai muussa heidän omassa tilassaan, seurakunnasta varataan vain pappi. Pappi ja seurakunnan vihkitila varataan soittamalla Hämeenkyrön seurakunnan kirkkoherran virastoon. Hääpäivän lähestyessä pappi ottaa hääpariin yhteyttä sopiakseen toimituskeskustelusta ja mahdollisesta vihkiharjoituksesta.

Avioliiton esteiden tutkinta

Ennen vihkimistä avioliiton esteet on tutkittava. Sillä varmistetaan, että avioliitto on lain mukaan sallittu ja pari voi mennä naimisiin.  Jos esteitä ei tutkita, avioliittoon vihkiminen ei ole mahdollista. Häitä suunnittelevien tulee siis hoitaa esteidentutkinta  viimeistään viikkoa ennen vihkipäivää, mutta enintään 4 kuukautta ennen vihkipäivää. Käytännössä avioliiton esteiden tutkinta kannattaa hoitaa hyvissä ajoin eikä jättää viimeiseen viikkoon, sillä pappi tarvitsee avioliiton esteiden tutkinnan suorittaakseen vihkimisen.

Kaikkien hämeenkyröläisten ev.lut. seurakunnan jäsenten esteiden tutkinnat hoidetaan Tampereen seurakuntien keskusrekisterissä.

Avioliiton esteiden tutkintaan liittyvät kysymykset Tampereen aluekeskusrekisteriin puh. 03 2190 222 arkisin kello 9–15.

 

Avioliiton esteiden tutkinta -asiointipalvelu on seuraavissa osoitteissa:

www.esteidentutkinta.fi

www.hindersprovning.fi

www.hindersprövning.fi

Palvelu on käytettävissä myös englannin- ja ruotsinkielillä.

Palvelu on käytettävissä joka päivä vuorokauden ympäri

 

Palvelun käyttöehdot:

  • vähintään 18 vuoden ikä
  • kotikunta Suomessa
  • käyttäjällä tulee olla pankkitunnukset tai mobiilivarmenne
  • ainakin toisen pitää olla Suomen evankelis-luterilaisen kirkon jäsen
  • käyttäjällä ei saa olla turvakieltoa

Esteiden tutkintaa voi pyytää myös Pyyntö avioliiton esteidentutkinta-lomakkeella. Esteiden tutkintalomakkeen voit tulostaa netistäLinkki avautuu uudessa välilehdessä tai noutaa kirkkoherranvirastosta.

Täytetyn lomakkeen voi postittaa todistajien allekirjoituksilla varustettuna osoitteeseen: Tampereen ev.lut. seurakuntien keskusrekisteri, avioliittoasiat, PL 226, 33101 Tampere tai toimittaa Hämeenkyrön kirkkoherranvirastoon sen aukioloaikoina..

Todistus suoritetusta esteiden tutkinnasta

Vihkiparille ilmoitetaan sähköpostitse esteiden tutkinnan käsittelystä ja toimitusajasta.

Todistus tutkinnasta toimitetaan vihkiparille postitse heidän kotiosoitteeseensa. Todistus pitää toimittaa papille toimituskeskustelussa, sillä ilman sitä pappi ei voi vihkiä. 

Avioliittoaikomuksen julkisuus

Tieto hääparin tulevasta avioliitosta voidaan lukea jumalanpalveluksessa – tätä nimitettiin ennen kuulutuksiksi - sekä julkaista UutisOivassa.

Tiedon julkaisuaika sovitaan vihkiparin kanssa, kun he pyytävät avioliiton esteiden tutkintaa. Tietojen julkaisemisen voi myös halutessaan kieltää. Mikäli esteiden tutkinta tehdään sähköisessä asiointipalvelussa, voi palvelussa antaa luvan tiedon julkaisemiseen messussa ja lehdessä. Tiedot voidaan julkaista hääparin haluamassa jumalanpalveluksessa Hämeenkyrössä ja lisäksi tai pelkästään muun seurakunnan kuin Hämeenkyrön jumalanpalveluksessa. Mikäli vihkipari haluaa vihkimisen ilmoitettavan muun kuin Hämeenkyrön seurakunnan jumalanpalveluksessa, heidän pitää itse ottaa yhteyttä ko. seurakuntaan ja ilmoittaa pyyntö tietojen ilmoittamisesta sinne. 

Ilman hääparin lupaa Hämeenkyrön seurakunta ei julkaise vihkimisen tietoja.

Riisin yms. heitto Hämeenkyrön kirkossa

Riisin heitto on Hämeenkyrön kirkossa kielletty, koska linnut tulevat riisien houkuttelemina sisälle kirkkoon. Kysymys on myös kirkon siisteydestä. Myöskään kukka- ja paperisilppua tai muita pikkukoristeita ei saa heittää eikä levittää kirkossa eikä kirkon pihassa. Kirkon koristelusta sovitaan etukäteen suntion kanssa.

Päivänkakkaroista muodostunut sydän
Toisen kädet pujottamassa vihkisormusta toisen ihmisen nimettömään.

Ennen vihkimistä avioliiton esteet on tutkittava. Sillä varmistetaan, että avioliitto on lain mukaan sallittu, ja pari voi mennä naimisiin. Esteiden tutkinnan voi hoitaa ev.lut.kirkon asiointipalvelussa.

Avioliiton esteiden tutkinta ja esteettömyystodistus

Vihki- eli toimituskeskustelussa keskustellaan papin kanssa avioliiton merkityksestä, vihkimisen kulusta ja vihkikaavan yksityiskohdista. Keskustelun yhteydessä täytetään alustavasti vihkimisilmoituslomake ja sovitaan mahdollisista kuulutuksista.

Vihki- eli toimituskeskustelu

Kirkkohäissä pyydetään siunausta avioliitolle. Pari lupautuu naimisiin mennessään rakastamaan toisiaan myös vaikeina aikoina. Vihkimisessä tulee olla läsnä vähintään kaksi todistajaa. Pappi huolehtii vihkimisen kulusta.

Vihkimisen kulku

Avioliitto solmitaan joko kirkollisena vihkimisenä tai siviilivihkimisenä. Siviilivihkimisen jälkeen liitto voidaan siunata kirkossa.

Ketkä voivat mennä kirkossa naimisiin

Maksaako naimisiin meneminen?

Kirkollinen vihkiminen on maksuton toimitus. Papille tai kanttorille ei tarvitse maksaa, eikä seurakunnan tilojen käytöstä vihkitoimitukseen peritä maksua. Jos kuitenkin haluatte vihkimisen lisäksi järjestää tarjoilua tai jatkaa juhlaa muuten seurakunnan tilassa, tilojen vuokraamisesta tulee sopia etukäteen.

Paina minut sinetiksi sydäntäsi vasten, pane sinetiksi ranteesi nauhaan. Rakkaus on väkevä kuin kuolema, kiivas ja kyltymätön kuin tuonela. Sen hehku on tulen hehkua, sen liekki on Herran liekki. (Laul.8:6)

Morsiusmessu - ehtoollinen vihkitilaisuudessa

Kirkollinen vihkiminen voidaan toimittaa myös "pidemmällä kaavalla" yhdistämällä siihen ehtoollisenvietto. Morsiusmessussa toimitetaan ensin vihkiminen ja sen jälkeen siirrytään ehtoollisenviettoon, johon voi osallistua vain hääpari tai koko juhlaväki yhdessä hääparin jälkeen. Ehtoollinen on taivaallisen juhla-aterian esikuva ja luo juhlaväen kesken yhteyttä. Ehtoollispöydässä jokainen saa ottaa vastaan Jumalan armon ja rakkauden sekä kokea jotain erityisen pyhää vihkitilanteessa. Ehtoollisen kautta koko juhlaväki on myös erityisellä tavalla osallinen vihkimiseen.

Morsiusmessu on mahdollinen kaikille hääpareille jotka sen haluavat. Morsiusmessussa vastavihitty hääpari istuu alttarialueella ehtoollisen asettamisen ajan heitä varten asetelluilla penkeillä. Vihkipari saa näin halutessaan nauttia itse vihkitilanteesta pidemmän aikaa.