Hämeenkyrön kirkon alttari, jossa vihreä alttariliina ja ehtoollisvälineet.

Jumalanpalvelus on tarkoitettu kaikille

Messu eli ehtoollisjumalanpalvelus on koko seurakunnan yhteinen kokoontuminen. Se on avoin kaikille, myös kirkkoon kuulumattomille. Messu tai sanajumalanpalvelus (jumalanpalvelus ilman ehtoollista) on erityinen paikka, jossa voit levätä Jumalan kämmenellä omien ajatustesi kanssa. Tule sellaisena kuin olet. Mitä enemmän kirkossa käy, sitä enemmän siitä saa itselleen voimaa, rauhaa ja hyvää mieltä. Saarnasta saat tulevalle viikolle ajattelemisen aihetta ja hengellistä ravintoa. Olet lämpimästi tervetullut!

Messuun kuuluva ehtoollinenLinkki avautuu uudessa välilehdessä on erityinen yhteyden ja anteeksiannon hetki. Ehtoolliselle kaikki ovat tervetulleita. Halutessasi voi tulla ehtoolliselle myös siunattavaksi, tällöin ilmaise asia kun ehtoollisen jakaja ehtoollispöydässä tulee kohdallesi. Hämeenkyrön kirkossa käytämme vain alkoholitonta ehtoollisviiniä ja gluteenittoman ehtoollisleivän saa pyydettäessä. Mikäli ehtoolliselle tulevalla on vaikeuksia polvistua alttarikaiteelle, voi ehtoollisen ottaa vastaan seisten missä tahansa kohdassa ehtoollispöytää. Tarvittaessa ehtoollinen tuodaan penkkiin liikuntaesteisille.

Vuodesta 1979 lähtien myös rippikoulun käymättömät lapset ovat jo saaneet osallistua ehtoolliselle vanhempien, kummien tai ylipäätään sen aikuisen kanssa, joka on lapsen kanssa kirkkoon tullut. Lapsen ehtoolliselle tulo on erittäin toivottavaa, sillä jo Martti Luther, uskonpuhdistajamme, ajatteli, että Jumalan armo ja anteeksianto kuuluvat jokaiselle kristitylle, myös lapsille.

Jostain syystä on olemassa käsitys, että lapsi ei voi osallistua ehtoolliselle, koska hän ei ymmärrä, mitä ehtoollinen merkitsee. Totuus on, että jokaiselle kristitylle, oli minkä ikäinen tahansa, ehtoollinen on elämän loppuun asti salaisuus, mysteeri. Kirkkomme opin mukaan ehtoollinen on armon ateria, mutta syvimmältään ehtoollisen sakramentti on meille ihmeellinen ja selittämätön asia. Ihmisjärki ei ymmärrä, miten Jeesus voi olla läsnä leivässä ja viinissä ja antaa syntimme anteeksi.

Muistamme myös, että itse Jeesus asetti lapsen seurakunnan keskelle ja uskon esikuvaksi. Voisiko olla, että lapsi ymmärtää ja aistii ehtoollisen pyhyyden jopa aikuista paremmin? Joka tapauksessa jokainen lapsi on aikuisten kanssa tervetullut ehtoollispöytään, joko nauttimaan ehtoollisen tai siunattavaksi. Näin lapsi saa kokea myös syvimmällä mahdollisella tavalla osallisuutta seurakuntaan ja ehtoolliselle tuleminen tulee tutuksi jo varhain. Monesti lapsen vanhemmat kokevat arkuutta sanoittaa lapselle hengellisiä asioita - jumalanpalveluksessa ja sen ehtoollispöydässä, jossa lapsi saa kokea ja elää uskonelämää todeksi monilla aisteilla, tulee myös lapsen hengellinen kasvatus hoidettua. Kirkossa Jumala itse puhuu meille kaikille.

Ajankohtaiset tiedot löydät etusivun tapahtumakalenterista.

Messuja moneen makuun!

Hämeenkyrön kirkon messut

Messuja ja sanajumalanpalveluksia vietetään yleensä joka sunnuntai Hämeenkyrön kirkossaLinkki avautuu uudessa välilehdessä klo 10. Jumalanpalveluksia vietetään myös muina juhlapyhinä. Voit halutessasi jättää etukäteen esirukous-pyynnönLinkki avautuu uudessa välilehdessä. Tämä on mahdollista nettisivujemme kautta tai laittamalla pyyntö kirkon eteisessä olevaan esirukous-laatikkoon.

Mäntyrinteen kappelin jumalanpalvelukset

Mäntyrinteen kappelissa vietetään silloin tällöin sanajumalanpalveluksia ja messuja klo 10. Hämeenkyrön kirkossa ei vietetä messua sinä pyhänäpäivänä, kun Mäntyrinteellä on jumalanpalvelus.

Kyläkirkot

Kesästä 2023 alkaen jumalanpalveluksia järjestetään myös kylillä ja taajamissa. Kyläkirkkopäivänä ei ole jumalanpalvelusta Hämeenkyrön kirkossa. Lisätietoa kyläkirkoista saat täältä.

Sato-messu

Sato-messut ovat Särkijärven leiriksekuksessa järjestettäviä matalan kynnyksen messuja, jotka toteutetaan laajan vapaaehtoisten joukon toimesta. Keskiössä on seurakuntalaisten oma ääni sekä monipuolinen tarjonta kaikenikäisille seurakuntalaisille. Messut toteutetaan osana Sato-yhteisön järjestämää Sato-iltaa, jossa on mahdollisuus tutustua uusiin ystäviin ja löytää oman näköinen paikka kotiseurakunnassa.

Lue lisää Sato-yhteisöstä tästä linkistä.

Tuomasmessu

Musiikkipitoinen Tuomasmessu järjestetään yhteistyössä Ylöjärven seurakunnan Viljakkalan seurakuntapiirin kanssa. Messu pidetään vuorotellen Hämeenkyrön kirkossa ja Viljakkalan kirkossa. Musiikista vastaavat Tuomasbändi ja -lauluryhmä. Messun aikana on mahdollisuus kirjoittaa oma rukousaihe ja sytyttää rukouskynttilä rukousalttareille. Lopuksi on teetarjoilu kirkossa.

Perhemessut, vauvakirkot

Pitkin vuotta järjestetään muitakin messuja. Löydät niitä koskevat tiedot tapahtumakalenterista, tämän sivun alalaidasta tai etusivulta.

  • Perhemessut on suunnattu erityisesti lapsiperheille, mutta kaiken ikäiset ovat yhtä tervetulleita. Perhemessuissa lapset ovat keskiössä niin musiikissa kuin puheissa ja toiminnassakin.
  • Vauvakirkko on tarkoitettu erityisesti vauvoille perheineen. Vauvakirkko pidetään keväällä. Sen yhteydessä jaetaan kirkon kastetauluun vuoden aikana kiinnitetyt kastetähdet. Lopuksi on kahvi- ja mehutarjoilu.

Ajankohtaiset tiedot tapahtumakalenterissa. Erityisesti kesäaikana muutoksia saattaa tulla.

Jumalanpalvelukset YouTube -kanavalla

Seurakunnan YouTube-kanavallaLinkki avautuu uudessa välilehdessä pääset katsomaan jumalanpalveluksia tallenteena tai livenä.

Ehtoollispikareita Hämeenkyrön kirkon alttarilla
Ehtoollinen on anteeksiannon hetki.

Ota yhteyttä

pastori
Yrjö-Koskisentie 6
39100 Hämeenkyrö

Viestintä, vapaaehtoistoiminta, hautaan siunaaminen, aikuis- ja diakoniatyö sekä sotiemme sukupolvien perinnetyö.

Olen ollut tässä seurakunnassa töissä vuodesta 2009. Työtehtäviini kuuluvat messut, hartaudet ja toimitukset, kaikki papin perinteiset työt. Erityisesti vastaan seurakunnassamme hautaan siunaamisista.

Olen diakoniapappi ja hoidan seurakunnan yhteyksiä paikallisiin hoivayksiköihin. Vastaan seurakunnassa sotiemme sukupolvien perinnetyöstä, sillä sieluni on läpikotaisin sinivalkoinen. Minulle isänmaallisuus on ennenkaikkea sitä, ettei kaveria jätetä, vaan huolehdimme toinen toisistamme - tämä on sotiemme veteraanien sekä sotiemme sukupolvien henkinen ja hengellinen perintö, mutta myös diakoniatyön ydin - lähimmäisenrakkaus. Vastaan yhdessä monien paikallisten yhdistysten kanssa Veteraanien perinnekerhon toiminnasta sekä isänmaallisten seppeleenlaskujen jne tilaisuuksien järjestämisestä.

Toimin seurakunnan vapaaehtoistoiminnan yhteyshenkilönä ja organisoin esimerkiksi messuavustajien, Jumalan kämmenellä -kirjoittajien sekä kirkkoväärtien toimintaa. Lisäksi olen mukana aikuistyössä, johon kuuluu Laulu- ja soitinyhtye Mamma, Pappi ja Pappojen toiminta Sarven lauluilloissa. Vastaan myös seurakunnan viestinnästä.

Täällä Hämeenkyrössä minut on jo opittu tuntemaan avoimena estetiikkona ja kulttuurin suurkuluttajana. Arvostan myös kaikkea vanhaa sekä perinteitä, mutta elän tässä ajassa. Huumorissani ja perusiloisessa luonteessani näkyvät karjalaisjuureni. Harrastan runoja, kirjallisuutta, teatteria, puutarhaa, ruokaa ja kodin hoitoa. 

Minua pappina kuvaa varmaan se, että aika usein minulle sanotaan: "Ei uskoisi, että olet pappi. Sinähän puhut ihan tavallisia asioita ja olet ihan tavallinen ihminen!" Ja oikeasti, niinhän me kaikki papit olemme :)

kirkkoherra
Yrjö-Koskisentie 6
39100 Hämeenkyrö

Olen toiminut Hämeenkyrön kirkkoherrana 1.4.2019 alkaen. Kirkkoherran tehtäviä on johtaa seurakunnan työtä yhdessä luottamushenkilöiden kanssa. Tämä merkitsee mm. työn suunnittelua, arviointia ja kehittämistä. Työni sisältää myös normaalia papintyötä: jumalanpalveluksia, kirkollisia toimituksia ja hartaustilaisuuksia.

Hämeenkyrön seurakunnassa on tilaa erilaisille ihmisille. Kaikista uskonkysymyksistäkään ei täydy olla samaa mieltä. Toivon, että seurakuntamme voisi olla sinulle paikka, jossa löydät matkakumppaneita elämän tiellä ja jossa voit tulla sisäisesti ravituksi. Tarkoitus on myös, että jokainen voisi tuoda omat lahjansa toisten palvelukseen. Toivon, että otat minuun rohkeasti yhteyden, mikäli sinulla on jotakin kysyttävää, ehdotettavaa tai muuta sydämelläsi.

Harrastan israelilaista tanssia, valokuvausta, lintujen tarkkailua ja kitaran soittelua.

Raamattuopetusta

Kun haluat oppia lisää Raamatusta, tarjolla on Raamattu-iltoja. Niihin voi osallistua yksittäisillä kerroilla tai joka kerta. Raamattu-illat ovat kaikille avoimia. Tulevat tilaisuudet löytyvät tapahtumakalenterista.