Avioliitto

-yhteinen matka

”Jumala loi ihmisen kuvakseen, Jumalan kuvaksi hän hänet loi, mieheksi ja naiseksi hän loi heidät. Jumala siunasi heidät.” (1. Moos. 1:27-28a)

Kristillisen uskon mukaan avioliitto on Jumalan asettama. Rakkaus ja huolenpito toisesta ihmisestä ovat elämän suurimpia lahjoja. Avioliiton solmiminen merkitsee liittymistä ja sitoutumista rakastamiseen ja toiseen ihmiseen.

Kirkollisella vihkimisellä on kaksi ulottuvuutta: hengellinen ja yhteiskunnallinen. Vihkimisessä rukoillaan puolisoiden puolesta hyvän Jumalan johdatusta ja rakkauden lahjaa. Puolisot siunataan yhteiselle matkalle. Keskeistä vihkitoimituksessa on aviopuolisoiden tahdonilmaukset sekä Jumalan sanan julistaminen ja Jumalan siunauksen pyytäminen. Vihkiminen on myös yhteiskunnan säätämä oikeudellinen tapahtuma, jota säätelee lainsäädäntö.

Lue lisää sivun oikeasta laidasta ja alempaa tältä sivulta löytyvistä artikkeleista.

Häät mielessä?

Käytännön asioista sopiaksesi ota yhteyttä Hämeenkyrön seurakunnan kirkkoherran virastoon.

Avioliiton esteiden tutkinnan voi pyytää Tampereen ev.lut. seurakuntayhtymän keskusrekisteristä.

Puhelimitse palveluaika on arkisin klo 8.30-15.45, keskusrekisteri.tampere (at) evl.fi, p. 03 2190 700.

Henkilökohtainen asiakaspalvelu arkisin klo 9-15, Näsilinnankatu 26, Tampere, katutaso.

Jos haluat ottaa yhteyttä suoraan Kirsti Korhoseen, joka palvelee hämeenkyröläisiä näissä asioissa nyt Tampereella, voit ottaa yhteyttä edellä mainittuina aikoina suoraan häneen, soittamalla tai kirjoittamalla:

Kirsti Korhonen, toimistosihteeri

Tampereen ev.lut. seurakuntayhtymä

Keskusrekisteri

PL 226, 33101 Tampere

kirsti.korhonen (at) evl.fi

p. 040 80 48 217

Käytännön asioita vihkimisestä

Vihkiminen toimitetaan useimmiten Hämeenkyrön kirkossa. Vihkiä voidaan myös jossain toisessa seurakunnan tilassa, kotona tai muussa kirkoherranviraston kanssa etukäteen sovittavassa paikassa. Läsnä tulee parin ja vihkijän lisäksi olla vähintään kaksi todistajaa. Ennen vihkitoimitusta käydään papin kanssa vihkikeskustelu/vihkiharjoitus, jossa keskustellaan mm. avioliitosta, käydään läpi vihkikaava ja sen vaihtoehdoista ja käytännön seikoista. Kanttorin kanssa on hyvä sopia vihkitoimituksen musiikista. Vihkiminen voidaan liittää myös muun kirkollisen toimituksen esim. kasteen tai kodin siunaamisen yhteyteen.

Riisin heitto on Hämeenkyrön kirkossa kielletty, koska linnut tulevat riisien houkuttelemina sisälle kirkkoon. Kysymys on myös kirkon siisteydestä. Myöskään kukka- ja paperisilppua tai muita pikkukoristeita ei saa heittää eikä levittää kirkossa eikä kirkon pihassa. Kirkon koristelusta sovitaan etukäteen suntion kanssa.

Herra, rakkaastani tunnen iloa, kiitos ystävästä, suuri Jumala!

Maksaako naimisiin meneminen?

Kirkollinen vihkiminen on maksuton toimitus. Papille tai kanttorille ei tarvitse maksaa, eikä seurakunnan tilojen käytöstä vihkitoimitukseen peritä maksua. Jos kuitenkin haluatte vihkimisen lisäksi järjestää tarjoilua tai jatkaa juhlaa muuten seurakunnan tilassa, tilojen vuokraamisesta tulee sopia etukäteen.

"Paina minut sinetiksi sydäntäsi vasten, pane sinetiksi ranteesi nauhaan. Rakkaus on väkevä kuin kuolema, kiivas ja kyltymätön kuin tuonela. Sen hehku on tulen hehkua, sen liekki on Herran liekki." (Laul.8:6)